Escape room маркетинг

Технологичните елементи не са добри, ако не работят. И най-хубавата стая не може да създаде приятно усещане ако обслужването не е на ниво. Доброто обслужване на клиентите не е от значение, ако липсва маркетинг и хората не знаят за теб или не могат да те намерят. За съжаление, маркетингът е трудна и скъпа задача, особено когато става въпрос за услуга, която има нужда от представяне, тъй като хората не знаят нищо за нея. Няма правилна рецепта. Това, което бихте могли да направите, е да опитате много и различни неща и да видите кое върви най-добре.

ОНЛАЙН ПРИСЪСТВИЕ

Оптимизацията на търсачките е сама по себе си една индустрия. Онлайн присъствието и мястото на ескейп стаята в социалните мрежи са основни части от маркетинговата кампания на ескейп рум игрите. Много от потенциалните клиенти на ескейп стаите са интелигентни и  млади хора, които най-вероятно ще ви намерят, посредством някоя уеб-базирана търсачка. Подходящо би било да започнете дейност в социалните мрежи още дори преди самата стая да бъде отворена. Постове като „Гатанка на деня“ или „Загадка на деня“ са много често срещани. Не се ограничавайте до града, в който се намирате - особено в по-големите градове като София и Варна започна да се развива т.нар. ескейп туризъм. Насърчаването на хората да отбелязват себе си и своите приятели в снимките от игрите, спомага да се разпространи популярността на стаята. Публикуването на ревюта и оценки изглежда също работи добре.

Традицията да се правят снимки на отбора след играта, които да се публикуват онлайн се спазва, тъй като това е очаквана част от преживяването. Обикновено това е придружено от изписването на търговската марка на стаята. В някои стаи играчите обличат специфични облекла, свързани с темата на стаята и така тези снимки стават още по-ефектни. Качеството на самите снимки също е от голямо значение. Много по-вероятно е даден играч да се отбележи на снимката от играта ако се харесва на нея. Повече информация за онлайн присъствието и промотирането на вашата стая, може да намерите ТУК, а също и ТУК.

МЕСТНИ ПАРТНЬОРСТВА

Социалните мрежи са необходими, но не са напълно достатъчни за популяризирането на ескейп стаята. Някои escape rooms са създали партньорства с местни предприятия за осъществяване на кръстосани промоции. Близостта с други бизнеси и участието в техните събития, особено ако са свързани с игри и загадки е много полезно. Ескейп брандовете в София имат своя организация, на която обсъждат стратегии за развитието на ескейп-жанра. Ако някой се интересува от Treasure Hunt, той сигурно ще се радва да разбере, че съществувате и това може да бъде добър начин за привличане на нови клиенти и спонсори. Така че рекламата в клубове за игри, групи за игри и организации на игри определено си струва. Дори старомодни кампании с плакати и флаери имат своето място в escape room рекламата.  Традиционните медии също се използват за реклама: местни вестници, списания, радио и дори телевизионни канали.

ОТСТЪПКИ

Друга тактика, която организаторите на ескейп игри понякога използват, е да предлагат отстъпки. Хората обичат това, което  възприемат като добра сделка.  Някои мебелни магазини и вериги за пица са известни с отстъпките си, които са толкова чести, че човек може да се почувства излъган ако се случи да си плати пълната цена. Това е крайност. Един такъв подход обезценява продукта. Добрата търговска практика, така наречената „златна среда”  е да предлагате отстъпки за делничните дни, в часовете преди 17:00 или през летните месеци, когато хората предпочитат да бъдат на открито.

Има разнообразие от похвати, които се използват при отстъпките. Една често използвана техника е съдействието на сайтове за групово пазаруване. Те обаче излизат скъпо на собственика на стаята и са вредни за бизнеса като цяло. При 60% отстъпка, сайтът за групово пазаруване ще вземе по-голямата част от печалбата, оставяйки съвсем малък приход за самата стая. От друга страна, сайтовете за групово пазаруване се нуждаят от вас повече, от колкото вие имате нужда от тях, така че може да има и възможност за договаряне на различни условия.

ЗАЯВКИ

Всеки разработчик на ескейп стая, който е достатъчно уверен в своя продукт и достатъчно смел, за да приеме една политика  от типа "ако не ви хареса играта, ние ще ви възстановим парите" ще има едновременно забележителен успех в обслужването на клиентите и забележителен успех в маркетинга. Всъщност, това е само един от начините да си спечелите реклама "от уста на уста". Има и други такива начини, за които можете да прочетете в Подход към клиентите.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ
 
След като сте се погрижили да направите една добра escape стая и тя вече е достатъчно посещавана, има и други елегантни начини да увеличите приходите си. Ако имате удобно лоби помещение, вероятно клиентите ще искат да поостанат там, за да обсъдят играта и да изкажат натрупалите се емоции през последния час. Не всеки обаче може а си позволи широко лоби, т.к. наемите на тези пространства, особено ако става въпрос за центъра на София, са доста скъпи. Отбор, който е въодушевен от  успеха и победата си, лесно може да изяви желание да си закупи тениска, шапка или друг артикул с логото на escape стаята. Тези рекламни материали представляват допълнителна възможност за популяризиране на escape room жанра и конкретно на въпросната стая. Затова е добре тези артикули да бъдат качествени и с добре оформен дизайн и изпълнение – така, че клиентите да искат да ги ползват и показват.
 
Вместо рекламни материали, някои ескейп стаи продават загадки, пъзели и настолни игри. В Канада има escape room, в който след играта участниците имат възможност да посетят отделно помещение, което представлява кафене, в което се играят настолни игри. В Обединеното Кралство  също има няколко такива стаи.