Какво трябва да знаем за ескейп стаята си?

Escape Room игрите се играят на живо, самите игри се водят и наблюдават от оператори на стаята и оценките и ревютатата на играчите често се публикуват в Интернет. Това са три много важни фактора, с които трябва един разработчик на ескейп руум да се съобрази, за да направи стаята си успешна. И трите са от изключително значение.

Към настоящия момент много от играчите в ескейп стаи са играли само в една или две стаи. Естествено, има и опитни играчи, които имат свои отбори и участват в състезания. До голяма степен хората харесват усещането за новото и са най-впечатлени, когато открият този жанр за пръв път.

Качеството на стаята със сигурност е много важен фактор за бизнеса - "Готини играчки, сигурни пари". Давайки на хората възможност да видят нещо или да се запознаят с нещо, което не са виждали преди, е едно от нещата, което вдига оценката на вашата стая и я прави харесвана и запомняща се. В същото време, има толкова много участници, които са добре запознати с жанра. Тези хора е трудно да бъдат впечатлени, но пък имат ескейп руум култура. Те не са хората, които ще счупят или повредят нещо. Много е вероятно дори да ви спестят време, излизайки от стаята доста преди определения час. В същото време, новаците в ескейп игрите ще бъдат истински впечатлени от нещата, които сте им подготвили, но при тях е много по-вероятно готините играчки да бъдат счупени или да се окажат толкова сложни за решаване, че хората да не могат да ги разберат, без помощ от оператора.

От друга страна, ако в стаята има елементи, които са ненадеждни, работят зле или пък изобщо не работят, много е вероятно у отборите да се прокрадне недоверие, което ще се отрази и в техния фиидбек. Тази вероятност ще съществува, независимо дали тези отбори са съставени от опитни играчи или от новаци.

В escape room бизнеса, ремонтите и замяната на елементи от играта са нещо рутинно.    Понякога това се случва в рамките на деня, между самите игри.  В същото време, ако стаята е занемарена, може да се очаква веднага да изникнат сериозни проблеми и играчите да не бъдат удовлетворени от играта. Трябва да се има предвид, че ескейп руум посетителите са изключително претенциозни.

В България има стаи от висок клас и стаи от по-нисък клас, като разликата в цените не винаги може да бъде ползвана за ориентир. Много от разработчиците на ескейп стаи биха предпочели добре свършена работа със сравнително не толкова сложно и технологично оборудване, отколкото зле свършена работа със сложни технологии, които носят риск от бъгове.