Мания ли са ескейп игрите?


Засега можем само да предполагаме. И да сравняваме. Покерът е мания… и това е така от 1870 г. Има възход и спад в популярността на му, като той достига своя връх може би през 2006 г. През 2013-2014 г. отново има повишаване на интереса към покера, макар и не чак толкова силно.

За разлика от него, бриджът е бил популярен и масов през тридесетте години, но оттогава насетне известността му непрекъснато намалява, а едновременно с това средната възраст на играчите се увеличава.

Gin Rummy е холивудска игра, популярна през 40-те години и турнирна игра наравно с покера до 70-те години. Сега се играе наистина много малко.

Изводът е, че нищо не продължава вечно и малко са игрите като шаха и таблата, които никога няма да излязат от мода. Въпреки това, тези игри, които могат да се променят с времето и да се преоткрият имат по-дълъг живот. Така например, покерът в последните 10 години отново стана популярен, благодарение на това, че бяха създадени платформи за игра онлайн.

Друг вариант за по-директно сравнение е лазерната гейм индустрия. Това е игра от типа "ела и играй на закрито, с невероятно оборудване и готини играчки, каквито няма да намерите никъде другаде". Тези игри бяха много популярни във Великобритания през  1990-1992, където имаше може би над 200 обекта, където можеше да се играят. Повечето от тях обаче бяха затворени в рамките на една или две години. Въпреки че някои от тези лазерни центрове са оцелели десет-двадесет години, техните бизнес планове са направени за три или пет години. Сега, тази индустрия бавно, но стабилно се развива отново, с повече участници, отколкото преди. Действително, днес технологията е доста напреднала и поевтиняла и то дотолкова, че детските игрални центрове могат да си позволят свои собствени лазерни игри. Вероятно днес индустрията е по-развита и  от всякога, дори в сравнение с първоначалния си бум. И все пак хората са играли повече от 20 години, така че ако тогава основната цел на играта е била да убие свободното време на хората, това отдавна не е така. Ако бъдещето на ескейп стаите бъде подобно, това няма да е никак лошо.