Обслужване на escape room посетителите

Ако разгледаме рейтингите на популярните escape стаи, ще видим, че дори най-популярните и успешни стаи си имат по няколко отрицателни оценки. Това е съвсем нормално: има хора, които оценяват негативно самата концепция на ескейп руум играта. Да, това се проявява като оценка за конкретна стая, но реално не е. Някои хора просто не са за този тип забавление. Други пък харесват идеята на escape room стаите, но не харесват темата на стаята - има хора които не обичат тъмни стаи; или хорър-стаи, които ги стресират; или не обичат тесни тунели, защото са по-едри; или UV-светлината дразни очите им; или пък им е било топло, а на други студено. А най-най-най-често, те просто не са били в добро настроение, когато са играли.

Ето това настроение за игра се създава от оператора. Опитните разработчици знаят, че отлично обслужване в лоша escape стая е по-добър вариант от лошо обслужване в отлична стая. Още по-голямо значение има обслужването при по-неопитните играчи, които нямат богата база за сравнение и не могат да направят разлика между отлична escape стая и просто добра стая.

Доброто отношение към клиентите може да компенсира дори напълно провалени игри, в които са се случили бъгове и се е наложило играта да бъде прекъсвана. Едно адекватно поведение винаги може да превърне потенциално лошият спомен в добър.  Например, ако сте направили дублираща резервация  и двата отбора се появят в един и същ час, тогава имате проблем. И този проблем може да бъде превърнат в преимущество ако имате адекватен оператор, който да се чувства свободен да взима на момента решения, които да са от полза на клиента. Той би могъл да предложи безплатна игра на единия отбор в друг час или да го насочи към друга близка стая, която в момента е свободна. Това няма да е евтин урок за вас, но ще бъде впечатляващо обслужване на клиентите, което ще им засвидетелства уважение, а уважението няма как да се превърне в лош спомен. Спомнете си какво правят авиокомпаниите в случай, че са издали дублирани билети или в случай, че бъде отменен полет.

Операторът на стаята е този, който контактува с играчите и обяснява на новаците в ескейп игрите какво е escape room и как се играе. Най-важното и най-хубавото нещо, което операторът би могъл да направи за играчите, е да ги накара да се чувстват ОК, ако играта е неуспешна.

Някои стаи разрешават  играта да продължи и след изтичането на времето, за да могат играчите да се насладят на финала на играта, въпреки че те технически са я загубили. Това не винаги е целесъобразно, особено ако графикът е пълен. Следващият отбор не бива да бъде принуждаван да чака. Решението дали отборът да бъде оставен да доиграе играта си би могъл да вземе единствено операторът. Той обаче трябва да прецени дали е достатъчно опитен, за да подреди отново бързо въпросния escape room, дали играещият отбор ще иска да обсъди играта след края й, дали има елементи за поправка или подмяна и т. н. Правилната преценка зависи от много фактори и само един добър оператор би могъл да направи такава.
Основното: escape room игрите са за забавление. Всичко би било излишно ако хората, които напускат приемната не са усмихнати.  Това няма как да стане, ако операторът е нелюбезен. Комплиментите трябва да са смислени, а дадените мнения и критики – възприемани.

Добре направеният инструктаж е важен, но това далеч не е еднопосочна улица. Докато изяснява на играчите правилата на ескейп руум играта, операторът ще бъде в състояние да отбележи какви са очакванията на играчите към него. Има самонадеяни отбори, които не искат жокери. Подходът към тях следва да е различен от подхода към новите отбори. В същото време самонадеяният отбор не винаги е добър отбор, а новобранците понякога се оказват много силни играчи. Тези случаи изискват още два, различни подхода. За да може операторът да избере правилният подход, в инструктажа може да се включат някои въпроси:

•    Играл ли е отборът escape room преди?
•    Ако отборът е играл в други ескейп стаи, успявал ли е да спечели?
•    Кои аспекти на играта ги привличат най-много? Историята, загадките, технологиите или логиката?
•    Обичат ли да търсят предмети?
•    Намират ли себе си за уверени и интелигентни?

Операторите на стаята бързо ще разберат, че това е деликатна работа, свързана повече с емоционално изтощение, отколкото с физическо. Това значи, че вие трябва да създадете на операторите си приятна атмосфера за работа – за да могат те не само да работят, но и да се забавляват. По този начин за тях ще бъде много по-лесно да прехвърлят настроението за забавление и на клиентите.

Доброто обслужване обаче не се изчерпва с оператора. То започва от уеб-сайта. Интернет страницата трябва да е четима - лесна за навигация, лесна за резервация, трябва да има карта с ясно упътване до escape room адреса. На дадения телефон следва да се отговаря, а човекът който отговаря – да бъде наясно с графика.

Повече съвети за подбор на персонал за ескейп стаята си, можете да прочетете в статията Ескейп руум бизнес план, както и ТУК.