Колко трудна трябва да бъде една escape стая?

Съществуват теории, че за впечатлението от една escape стая, от изключително значение е дали отборите успяват да излязат от нея: „Доволният клиент е излезлият клиент”. В същото време, ако стаята е прекалено лесна, това никак няма да се понрави на опитните отбори, които търсят предизвикателството в поредната стая. А опитните отбори са тези, които пишат ревютата и дават адекватни оценки, тъй като те имат богата база за сравнение.


Затова, може да се каже, че няма точно определена оптимална степен на трудност в escape игрите, която да гарантира успех на стаята. На пазара има място за различни нива на трудност. В чужбина има ескейп стаи, които са толкова трудни, че едва 10% от играчите успяват да излязат под 60 минути. Това обаче не пречи на тези стаи да бъдат успешни. Т.е., различните хора имат различна степен на толерантност към красивото поражение и към грозната победа. Има ескейп стаи, които извличат дивиденти от високата си трудност, предизвиквайки играчите и заявявайки открито, че техните игри са най-трудни.

За да се компенсира ограничението на самата escape стая, касаещо нейната трудност, разработчиците ползват някои хитри методи. Едни стаи предлагат различни нива на трудност, което могат да си позволят, т. е. стаите им са проектирани така. Тези стаи, където не може дадени загадки да бъдат премахвани и добавяни към играта (или пък да бъдат улеснявани), ползват човешки умения. Операторът на стаята е важната фигура, която би могла да определи крайното впечатление на клиентите от играта. Също така, той организира подсказването: колко жокера да се предлагат, кога и при какви обстоятелства. Много е важно операторът да бъде незабележим: да може хем да дава указания, хем това да не бъде възприемано като жокер. Един добър оператор би могъл да разпознае неопитния отбор и да го подготви по-добре за играта в стаята. По същия начин, ако операторът прецени, че отборът е опитен, би могъл да пропусне част от условието и да остави отборът сам да се справи.

Въпросното условие е важна част от играта. Това е информацията, която операторът дава на играчите преди те да влязат в escape стаята. Изкушаващо е да се направи стая, която да бъде проектирана така, че играчите да имат реална възможност да се справят със задачите без указания. Но не е рационално – това би изисквало намаляване на нивото на трудност до точка, в която най-добрите отбори могат да се справят със задачите по-бързо от предвидения 1 час. Такова бързо развитие на играта би могло да убие кулминационния момент, тъй като най-интересният финал е този, до който е останало най-малко от предвиденото време. Няма стойност една игра, която би следвало да продължи един час, ако хората успеят да излязат в рамките на половин час или по- малко.

Много е важно играта в escape стаята да предизвика реакции и да изостря сетивата на играчите. Да провокира техните чувства. Играчите трябва да бъдат въвлечени в някакъв различен свят. Голяма роля за това играе декорът, но и звуковите ефекти не са за подценяване. Ароматите също са добра идея. ТУК можете да прочетете някои основни съвети за това как да постигнете тези цели.

Изобщо, идеи за загадки има много. Но реализацията им е друго нещо.