Локация. Доколко е важно местоположението?

Първото впечатление има значение и то се определя от вашето Online присъствие и качеството на уеб-сайта ви, много преди да започне играта в ескейп стаята. Локацията и лесният достъп са важни за привличането на клиенти. Вие би трябвало да знаете до каква степен стаята ви е достъпна с градския транспорт и доколко паркирането е безпроблемно. Пътуването до вашия escape room е част от преживяването, така че емоционално наситеното пътуване до определено място, със сигурност е бонус, ако можете да го постигнете. Добре е около стаята да има някое добро ресторантче, където клиентите ви да могат да седнат, за да обсъдят играта си. Или кино, което да посетят, за да си починат от мислене, но все пак да останат "във филма". Изобщо, навсякъде където в близост има забавления, е подходящо да има и escape room.

Въпреки че в началото традицията беше ескейп стаите да се помещават в мазета или други полуразрушени сгради, грубите стандарти на декор отдавна вече не са модерни. Също така, много често  състоянието на приемната става повод за критики. Правейки мястото за чакане колкото се може по-тематично, комфортно и забавно, вие влияете положително върху настроението на играчите – все пак те прекарват около 60-70% от времето си там. Дори има случаи, в които играчите си спомнят по-добре лобито, отколкото самата ескейп стая.

Използването на сгради със смесена употреба, като например офис сгради с множество наематели, си заслужава, ако цената е добра. Те може да ви позволят да се разширите, ако вашият бизнес го изисква. Място, което ви ограничава до един отбор наистина поставя твърд таван на потенциалните ви приходи. Място, което ви разрешава два отбора да играят наведнъж  е много по-добре. От друга страна, сградите със смесено предназначение могат доста да затруднят ориентацията на клиентите и те да закъсняват.

Намирането на правилното място е едно от най-големите предизвикателства при започването на ескейп руум бизнес. В случая е важно да се съобразите със законите. Дали сградата, на която сте се спрели има подходящо разрешение за ескейп игри? Може да се изисква разрешение за всички промени, които трябва да направите? Промяната на предназначението на помещенията също изисква съответните разрешения. Това би могло да означава непредвидени финансови разходи и забавяне на процеса, като се има предвид, че процедурата за получаване на такива разрешения отнема месеци. Безопасността също е много важен въпрос. Всеки бизнес, независимо колко малък е той, трябва да е съобразен с изискванията за безопасност.

Няколко ценни съвета за избор на местоположение на стаята, може да намерите ТУК.