Escape Room бизнес план

Изиграли сте няколко escape стаи и сте се зарибили. Мислите си, “единственото по-яко от това да играеш escape room, е да си направиш escape room!”. Не е учудващо, всъщност почти всеки escape-разработчик е започнал по същия начин. И е бил нетърпелив. Но следва да се има предвид, че макар и интересен, процесът по разработката на една стая може да бъде изключително...сбъркан. Особено ако сте в София. Да, "сбъркан" е една подходяща дума, с която може да се опише направата на една ескейп стая: най-големият пъзел е проектирането и в този пъзел често се бърка. Затова, тук с особена сила важи правилото "Три пъти мери, веднъж режи".

Направете проучване

Проучването е ключ към успеха. Ясно, че имате уникални идеи в главата си, които бързате да осъществите, но забавете малко. Започването на такъв бизнес е голяма стъпка. Ще инвестирате време, пари, търпение, нерви и... още пари. В момента вие имате само гледната точка на клиента. Уверете се, че разбирате пред какво се изправяте и какво ще ви струва. Планирането е важно за бизнеса. Ето и някои от причините:

•    Ако нямате начален капитал, ще ви е нужен бизнес план, за да го намерите.
•    Бизнес планът ще изясни приоритетите ви и последователността на действията ви, особено ако не сте сами.
•    Ще можете да „видите” неща, които иначе биха ви изненадали в крачка.


Escape Room франчайзинг или да работите самостоятелно?

В случай, че имате достатъчно пари, но по-слаба техническа подготовка, може би е по-добре да ползвате повече външна помощ и обратното. В случай, че не сте от най-сръчните, а сте по-силен в маркетинга и обслужването на клиентите, може би е по-добре да помислите дали да не закупите готова стая. Или поне готови загадки, които само да монтирате. Такива оферти за продажба на стаи може да намерите във форума ни. Ако правилно прецените себе си и възможностите си, вероятно ще стигнете до верните заключения. Следва да имате предвид, че разработката на escape стаи не е за всеки. Някои специфични ваши качества вероятно ще определят и успеха на стаята ви.


Бюджет и финансиране

Цената на ескейп стаите варира, но тоталният минимум, при който в момента бихте могли да бъдете конкурентни, е около 25 000 лв. без да се смята вашия денонощен труд. В София нещата изглеждат още по-зле, заради сериозната конкуренция и високата цна на труда. Трябва да планирате внимателно не само процеса по направата на стаята, но и маркетинга. Минаха времената, когато беше достатъчно да имаш яка стая, за да бъде тя пълна от сутрин до вечер. Ако объркате нещата, рискувате да останете без пари по средата на проекта или той да се окаже компромисен. Неочакваните разходи са задължителни: Разни неща се чупят. Разни хора напускат. Не трябва да позволявате такива банални несигурности да ви попречат.

Един от начините за финансиране, е да вземете кредит. Не е нужно да сте специалист, за да знаете че в България това не е много целесъобразно, особено ако става въпрос за конкурентен бизнес като ескейп стаите. Ако имате собствени пари – добре. В случай, че не – продължавайте да четете. Предприемачите често пропускат една възможност за финансиране – своите близки. Това са хората, които ви познават и знаят на какво сте способни. Трябва да си давате сметка, че ако те не пожелаят да ви финансират, значи нещо ви липсва. Естествено, не е задължително причината да е конкретно във вас. Може сумата да е твърде голяма, бизнесът твърде неясен и т.н. Но все пак, ако искате да стартирате проекта сами, не е лоша идея да се посъветвате с близките си.


Местоположение

Наемът е един от големите ви и фиксирани разходи. Местоположението на стаята обикновено има значително значение за успеха на бизнеса. Преди да изберете локация, добре е да проучите вариантите. Ето някои от въпросите, които следва да си зададете:

•    Къде са останалите стаи?
•    Хората от града си ли таргетирате или и туристите?
•    Достъпно ли е мястото с автомобил и градски транспорт?
•    Има ли къде да се паркира?
•    Мотаят ли се туристи в района?
•    Наемодателят разбран човек ли е или е някой, който никога не е правил бизнес?

Ако все пак има някаква несигурност – ето един съвет: направете стаята си до най-успешната стая в района. Така със сигурност няма да сбъркате. Ако работи за тях, ще работи и за вас.  Ето какво е перфектното Escape Room местонахождение:

Оглеждайте се за място в центъра на града, където се навъртат туристи. Допълнително:

•    Удобно разположение;
•    По възможност под земята;
•    Малки или никакви прозорци;
•    Входът може да не е откъм улицата - има смисъл от големи витрини единствено ако разполагате с хубаво и удобно приемно помещение, което да "хваща" окото;
•    Голямо пространство, но много помещения е за предпочитане от едно голямо помещение;
•    Да има нужда от ремонт (така и така ще го правите, по-добре да вземете добра наемна цена).

Използвайте тези специфики, за да получите по-ниска наемна цена. Оглеждайте се за места, които да са близо до хората, но скрити от погледа. Мислете от гледна точка на перспективата за втора ескейп стая. Оцеляването на компаниите, които имат само една стая е под въпрос с оглед това, че те няма как да оптимизират персонала си, наема и фиксираните разходи.


Escape Room дизайн

Проектирането не е лесна задача. Всъщност, това е процес, в който много неща може да се объркат. Можете да наемете професионалист или да я проектирате сами. За съжаление няма професия „Escape Room дизайнер”. Затова, при всички положения ще трябва да обмислите следните неща:

1. Тема на стаята

Имате нужда от тема. Не може да сложите купчина пъзели в стая, да ги свържете едни с други и да искате да имате качествен продукт. Ето едно проучване, направено от Скот Никълсън за това, кои са най-често срещаните теми в escape стаи по света.
   
Модернистични (2000-2015)    25%
Специфично място и време (1900-2000)    24%
Други    16%
Специфично място и време (1700-1900)    13%
Ужаси    13%
Фентъзи    12%
Учени / Лаборатории    12%
Абстрактни: Без тема    10%
Бъдеще / Технологични    7%
Военни    7%
Играчки    3%
Анимационни филми     1%
Стиймпънк    1%
Сезонни (Коледа, Хелуин, Великден, и т.н.)    1%


 
Може да бъдете оригинални и да поемете риск. Може и да заложите на нещо, което доказано работи. Не забравяйте да проверите какво прави конкуренцията (доколкото това е възможно), за да не се окажете с две затворнически стаи в града.

2. История и сценарий

Следвайте някаква история и стойте в рамките на темата си. Ако тя е Втората световна война, ползвайте военен инвентар. Не би следвало в стаята да имате обзавеждане от Икеа в стая с тема от 30-те години, в противен случай играчите трудно ще се изключат от ежедневието си.

Ако проектирането на стаята и дизайна не са вашата сила, може да обмислите да си купите готова ескейп стая, която само да преработите.

3.  Escape Room пъзел план

Планът следва да съдържа описание на пъзелите, решенията им, как ще бъдат комбинирани и свързвани един с друг, какви части ще са нужни за изработаката им. Има няколко неща, които трябва да съобразите. Общо взето, има два вида пъзели: мисловни и физически. Има и смесен тип, който комбинира решенията от няколко пъзела, за да даде финално решение. Също така има и три вида постройки на escape игрите: линейни, успоредни и смесени.

При линейните игри, сценарият и развитието на играта са до голяма степен проектирани от разработчиците. Повечето игри в София са линейни. Играта има определена последователност, която следва решаването на пъзелите, като обикновено решението на една загадка дава част от условието на следващата – така че да бъде трудно прескачането на загадки.

При успоредните игри, много загадки може да се решават едновременно и те водят към различни части от условието на една загадка, която е решаваща. Този тип стаи са рядкост. По-често се срещат стаи от смесен тип, където игрите са основно линейни, с някои успоредни моменти.

4. Списък със загадки

Ескейп стаите са отборно забавление, затова би било добра идея да проектирате играта така, че всеки играч да има възможност да вземе участие в нея. Ето няколко примера за Escape Room загадки.

5. Инсталация

Няма как да ангажирате професионалисти за монтаж и изработка на загадките ви, защото няма такива. Ескейп стаите са страшна екзотика, а това предизвиква у майсторите непреодолимо желание да завишат тройно цената на труда си – специално за вас! Повечето монтажни специалисти в България ще гледат „умно” когато им обясните какво точно искате от тях. Въпреки това, не е невъзможно да се намерят кадърни хора, но следва да знаете, че те са много ценен актив за вас и следва да ги възнаградите добре. При всички положения, дори да решите да монтирате сами загадките си, поне електрическите системи следва да бъдат изработени от професионалист. В ескейп бизнеса няма място за компромиси, свързани със сигурността.

6.  Документация

В случай, че решите да смените инженерите си, техните заместници ще трябва тепърва да се учат как е свързано и как работи всичко в ескейп стаята. Затова би било добре да се снабдите с документация, която да описва това. Иначе няма как тези специалисти своевременно да отстраняват повредите или да правят подобренията, които искате от тях. Документацията би могла да ви спести много време и средства.

7.  Планирайте аудио и видео-инсталациите

Ангажирайте всички сетива на клиентите си. Колкото повече сетива им се наложи да използват в играта, толкова повече ще им хареса преживяването. В случай, че правите преградни стени от гипсокартон, можете да прокарате кабелите за камерите и звука директно през стените.


Поддръжка

След като стаята започне да работи, вие трябва да имате готовност да поправите и замените всичко. Гостите ви ще счупят почти всичко, което би могло да се счупи, затова е задължително да имате втори екземпляр от всеки един елемент от играта. В идеалния вариант, инвентарът ще е направен от материал, който се износва трудно или изобщо не се чупи, особено ако има възможност играчите да го местят из стаята. 

Имайте предвид, че отборите се състоят често от 4-5 човека и всеки от тях иска да види и да пипне „загадките”. Освен това, играчите са притиснати от времето и често са изнервени, което неминуемо води до насилване или „изпускане” на разни вещи на земята и чупенето им. Затова е важно инвентарът да е траен или лесно заменим.


Обслужване

Колкото по-добре се отнасяте с персонала си, толкова по-добре той ще се отнася към клиентите ви. Е, би ни се искало нещата да стоят така в България, но уви... И все пак, HR-ът вероятно е най-подценяваното нещо, с което разработчиците на escape игри се сблъскват. Не само трябва да наемете най-добрите хора. Вие трябва да ги мотивирате, обучавате и да ги карате да се чувстват спокойни. Сложна задача, особено ако сте свикнал да си работите сам с винтоверта и нямате никакво понятие от управление на човешки ресурси.

Ако наемете човек на пълен работен ден, вие вероятно няма да можете да му дадете работа през по-голямата част от деня, тъй като календарът ви няма да е пълен. Свестните хора струват скъпо. Поради това, ако наемете кадърен човек, вие може би няма да може да му плащате това, което той заслужава. Или обратното: ще му плащате, но няма да ви излиза сметката. Ако пък наемете някого на половин работен ден, вие трябва да сте сигурни, че ще има кой да покрива резервациите за останалата част от деня.

Персоналът ви трябва да има опит и самочувствие. Ако стане някой гаф, той трябва да има свободата и самочувствието да направи какъвто прецени реверанс по своя преценка. Без да се притеснява от реакцията на собствениците. 100% действащо решение на тези проблеми няма.

Освен всичко изложено, персоналът ви често ще се сменя. Поради това, добра идея би било да създадете писмени инструкции за всичко – от ресета на стаята и посрещането на отборите и подхода към тях, до отношението по въпроса с отзивите. Всеки детайл би следвало да бъде достъпно обяснен и обоснован, тъй като вашият персонал ще се състои от мислещи хора, които ще искат да разбират каква е причината да им се налага да правят едно или друго нещо.


Escape Room уеб сайт

Добрият уеб сайт ще помогне на вашия бизнес да се разраства. За тези, които ще искат да имат независима Escape Room, това би могло да се превърне в основно главоболие. Как да структурирате уеб-сайта? Как да го оптимизирате (това означава Google да харесва вашия уеб сайт)? Коя букинг система да използвате?

Вероятно ще ви се наложи да говорите със специалист. Имайте предвид, че ако решите да получите франчайз или пък да закупите готова стая, проблемът с уеб-сайта може да се окаже решен. Онлайн системата за резервации следва да бъде с удобен интерфейс и да е четима, т.е. да не натоварва посетителите. Една такава система е предлаганата от науЕскейп, които са един от източниците на информация за настоящото резюме.


Escape Room маркетинг

Escape Room маркетингът е вашата фул-тайм работа, с която ще се заемете след като направите стаята. Той е нещото, което ще ви удари по главата в момента, когато вече сте изтощени и си мислите, че голямото бачкане е свършило, защото стаята ви е напълно готва.

Основното предизвикателство пред вас е това, че хората не знаят какво е ескейп стая. Трудно е да продавате нещо, което не можете да покажете. Затова, вие трябва да им обясните. Има една група хора, които са посещавали ескейп стаи и затова, едно от хубавите неща на този бизнес е, че вашите конкуренти всъщност ви помагат да растете. Маркетингът е сложна наука, затова може да започнете с „от всичко по малко”. След като се ориентирате коя стратегия работи най-добре при вас, може да слагате акценти. Може да изпробвате нови неща или да повтаряте това, което вашите конкуренти правят.