Подходящ ли съм да управлявам Escape Room?

Освен вече изследвания въпрос с финансите, стартирането на escape room проект изисква да прецените внимателно и още един важен момент: дали имате и подходящите умения и личностни качества, за да бъдете оператор на Escape Room. Да бъдеш истински фен на escape стаите е необходимо условие, но далеч не е достатъчно. Приготвили сме един списък, който би могъл да ви помогне да започнете.

Не е необходимо да изпълнявате всички изисквания, но колкото повече пропуски имате във вашия набор от умения, толкова повече ще трябва  да помислите и за външна помощ:

•    Колкото по-често се чувате с адвоката си, толкова по-добре - и в този бизнес, както и във всеки друг, трябва да се следват законовите изисквания;
•    Сръчност и умения за работа в строителството и за извършване на ремонти - добрата връзка с винтоверта ви гарантира много спестено време и разбира се пари;
•    Работа с компютърен хардуер и софтуер – реално, за да направите един добър Escape Room, ви е нужно да знаете как да контролирате електронно стаята. Това ще улесни и вас, и оператора ви. Консултацията със специалист по роботика също няма да е излишна. Повечето модерни ескейп стаи са супер-технологични.
•    Желание за работа - мноооого дълги часове, дни и нощи;
•    Волско търпение към невъздържаните играчи;
•    Достатъчно приветлив и отворен характер - вие трябва да можете да комуникирате добре с клиентите и с персонала. Също така, трябва да можете да предадете на служителите си модела си на работа с клиентите. Това всъщност е едно от най-важните и сложни неща в Escape Room бизнеса - операторът трябва да може да създаде на гостите си настроение за игра, да ги накара да се чувстват спокойни и уверени, че няма да се изложат,  да ги мотивира, но в същото време да не им пречи; трябва да ги следи непрекъснато - да ги вижда и да ги чува, да следите израженията на лицата им и да знае кога трябва да действа и кога не. И тъй като човекът, който ще води групите в стаята, едва ли знае тези неща, някой трябва да му ги обясни.

Една поговорка казва, че ако искаш да управляваш свой собствен ресторант, първо трябва да имаш опит на всяка една работна позиция в заведението. Може би има някакъв смисъл първо да придобиете някакъв опит в нечия чужда escape стая, преди да отворите своя собствена. В този бизнес има стотици неща, които ще ви изненадат и няма как да бъдат предвидени. Изработката на една добра стая е най-големият от всички големи пъзели и този процес следва да бъде колкото се може по-подробно планиран.

Ние препоръчваме преди да започнете да правите escape стая, да поговорите с хора, които вече са преминали през това и да чуете от самите тях как е минал процесът на проектиране и по-трудното - изпълнението на стаята. Как е бил направен нейния дизайн, а също и как са били взети креативните решения. Това, което вероятно ще научите е, че много от ескейп стаите са направени от 6, 7 или 10 човека, които имат изключително широка гама от умения, произтичащи от различни, не винаги свързани помежду си видове опит. И всичките тези хора са били въоръжени с много търпение и желание.

Не на последно място, в София към настоящия момент има над 60 ескейп стаи като поне 30 от тях са на световно ниво. Много стаи в София бяха затворени поради сериозната конкуренция и могат да бъдат закупени. Escape Plan, Lost Flight, Insomnia, Отвлечени, House Of Puzzle, The Cube са само част от тези, които прекратиха дейност. За сметка на това обаче, в България се утвърдиха няколко сериозни бранда (Dextrophobia Rooms, 3key, Оffline и др.), които изработват ескейп стаи от много сериозен калибър.