Какво да не правим?

В ескейп стаите има различни видове загадки: механични, електронни,  кинетични, сензитивни, за наблюдателност, отборни и др. Има популярни загадки и оригинални загадки. Има и откровени клишета. Долуизброените практики присъстват в някои стаи, но е добре да бъдат избягвани. Те носят голям риск да провалят преживяването на играчите.

•    Загадки - любопитни факти – изходът от ескейп стаята не би трябвало да зависи от някакъв вид специални знания или обща култура, в противен случай играчите могат да се затруднят. Играта дори следва да е мултиезична. Кръстословиците и другите енциклопедични въпроси не са за ескейп стаите. Те трябва да разчитат на логика, комуникация, наблюдателност, съобразителност и концентрация, но не и на обща култура и специални знания.


•    Гатанки - те са доста евтини. Хората ги свързват с баба си или с разни арогантни водещи на телевизионни викторини:

-    „Мъничко, беличко, пада от небето, завършва на „очка”. Що е то?
-    Ъъъъ...
-    Снег бе, браточка! Добре, втори шанс: Мъничко, беличко, пада от небето, завършва на „ах”. Що е то?
-    Амиии...
-    Снег бе, браточка. Нали ти казах?!

•    Загадки, които имат повече от едно възможно решение - Следвайки процеса на решаване на пъзела, правилно би трябвало играчите да достигнат до едно определено решение, а не до две, три  или повече. Това може да става по два или повече начина, но не бива различният начин да води до различно решение.


•    Технологии, които са претупани. Ако даден играч прави точно правилната последователност от стъпки, той трябва да бъде в състояние да реши пъзела. Електрониката е ефектна, но носи риск от бъгове. Затова всички електронни схеми следва да бъдат изпълнени правилно, за да няма спиране и накъсване на играта, поради забиване на уредите.


•    Твърде много ключалки и катинари - играчите обичат разнообразието и плащат добре, за да виждат нови неща. Катинарите и ключалките бяха приемливи в началото, когато стаите бяха все още нещо ново. В случай, че бюджетът на стаята е ограничен, може да помислите за по-различни техники на заключване от стандартния катинар с ключ или комбинация от цифри или букви.


•    Скрити предмети във фалшиви електрически контакти - това е въпрос на безопасност. Ако играчите разберат, че е трябвало да бръкнат в контакта, за да решат загадка в стая, те могат да решат да бъркат в контактите и на следващите стаи, които ще посетят. А там контактите няма да бъдат фалшиви. В escape room бизнеса не бива да се прави компромис с безопасността по никакъв повод.