Подходящ ли е момента за нов escape room?


Първите escape стаи в България бяха много добри, но от 2014 г. нивото им се вдигна поне два пъти. Пионерите в бизнеса използваха опита си и започнаха да изработват стаи от съвсем ново поколение. За да се изследва въпроса дали моментът е добър за отваряне на нова escape room, следва да се отбележи, че ескейп игрите непрекъснато се усъвършенстват. Нещо повече, жанрът ще продължи да се ъпгрейдва и през времето, през което евентуалният инвеститор ще изгражда своята стая от нулата.

Въпреки че в България има над 70 escape room стаи, много е възможно в момента, в който четете тази статия, все още да има много големи градове, където просто няма. Тук съществува правилото „Който превари, той завари”. И въпреки това, не всяко място е подходящо, защото не навсякъде има аудитория за ескейп игрите. Хората, които имат време и пари за харчене, както и желание да посетят escape room, в много случаи са туристи или хора, които искат да се забавляват. Затова, градовете с по-висок стандарт на живот, както и тези които привличат туристи, са по-подходящи за бизнеса с ескейп стаи. В повечето големи градове има достатъчно хора, желаещи да  играят вечер, през почивните дни и ваканциите. Някои escape room стаи даже работят единствено вечер.

Въпреки констатациите по-горе, като цяло пазарът в България е доста наситен – само в София има около 70 стаи, като около десетина затвориха, а някои от тях вероятно могат да бъдат закупени готови. За пример: в Будапеща, която е с двойно по-голямо население от София, се поддържат около  105 стаи.  В района на Торонто (население близо 6 милиона), има само 30 стаи. Това естествено са груби цифри и те не биха имали голямо значение ако една стая е специална. А какво е нужно, за да направите стаята си специална – може да научите ТУК.