Основни съвети за ескейп разработчици

Тъй като няма такава професия като „ескейп руум проектант”, вие ще трябва да влезете в тази роля, дори това да не е вашата голяма сила. Трудно може да си намерите специалист по стаи, че и да го наемете. Това не бива да ви тревожи: ескейп-обществото е много отзивчиво. Разработчиците знаят, че ако сте решили да си направите стая, много по-полезно за тях би било, ако тази стая е добра стая. Повечето от проектантите в бизнеса са мислили повече как да направят яка игра, отколкото как да печелят пари. Ето няколко от нещата, върху които задължително следва да се съсредоточите:


ОБСЛУЖВАНЕ

Разработването на една стая не се изчерпва само с направата й. Вие трябва да създадете и добър имидж на бранда си. Хората са склонни да оценят много повече доброто обслужване, отколкото дори най-фантастичната и технологична стая. Имайте предвид, че ескейп рум аудиторията се състои главно от хора, които са интелигентни и сензитивни. Те виждат и мислят "Out Of The Box" и ще прозрат веднага фалша. Ако целта ви е просто да им вземете парите и вашият персонал обработва клиентите ви като на конвейер – това ще ви донесе лоши отзиви, които по един или друг начин ще рефлектират негативно върху бизнеса.

Комуникацията между оператора и играчите по време на играта трябва да бъде обезпечена технически без никакви компромиси. Операторът не трябва явно да се меси в играта, неговото присъствие трябва да е незабележимо. Това няма как да стане, ако той подава жокерите на листчета написани с химикал под вратата. Персоналът трябва да бъде много деликатен и внимателен – да се намесва в играта единствено в точния момент и по правилния начин. Жокерът не трябва да дава директно отговора на загадката, защото гостите искат да я решат сами. Т.е. операторът трябва да има в главата си един доста голям набор от техники, с които да „ръководи” мисълта на играчите. Да „познава” какво си мислят във всеки един момент. Понякога един или повече от гостите са съвсем близо до отговора и един жокер би представлявал агресивна намеса в играта им. За да се добие такъв опит, операторът трябва да е изгледал много игри и да е изслушал отзивите на много клиенти.


МАРКЕТИНГ

Маркетингът е цяла наука. За добро или за лошо, повечето ескейп стаи вървят по утъпкани пътечки, когато става въпрос за маркетинг. Това вероятно работи добре за тях, но маркетингът трябва да бъде съобразен с аудиторията, която в различните държави е различна. Например в Швеция, ескейп стаите са главно корпоративно забавление, което работодателите организират. Там хората рядко се събират с приятели, за да отидат на ескейп стая в неделя.

Инвестирайте в хубав уеб-сайт или трейлър на стаята, опитайте се да достигнете  маркетингови канали, каквито обикновено ескейп руум бизнесът не достига. Например, може да си партнирате с ваши конкуренти и да оформите бюджет, който да ви позволи да излъчвате реклама по радио, телевизия или в кината.


ОТКЪСНЕТЕ ГОСТИТЕ СИ ОТ СВЕТА

Повечето ескейп стаи нямат прозорци или те са маскирани, защото играчите не искат да виждат бул. Дондуков. Дайте някаква мисия на клиентите си, въвлечете ги в някаква история, която да следва загадките и играта. В края на краищата, те са при вас, за да се откъснат от действителността. Използвайте сетивата им: не си играйте само със звука и светлината, а провокирайте и останалите сетива. Но не прекалявайте: повечето отбори искат да чуят 1 минута интро, след което да решават загадки. Някои от класическите теми на ескейп стаите (Египет; Лаборатории на учени, Затворници; Пътуване във времето) вече са заети. Едни от най-яките стаи в България имат някои от тези теми. В същото време, тук има и стаи, чиито теми притежават оригиналност дори в световен мащаб.

Добрият декор ще помогне на клиентите ви да се „изключат”, а това е важно за тях. Те искат да отидат в някакъв различен свят, който да ги погълне. Не трябва да допускате да имате луминисцентно осветление в стая, чиято тема е Средновековието. Декорът трябва да бъде завършен, т.е. не трябва да има издайнически елементи, които да напомнят на играчите че се намират в мазе на Софийска кооперация. В същото време, декорът не трябва да е прекалено скъп. Пазете парите си за загадките - те са скъпи. Голяма и често срещана грешка е да се компенсира оскъдния декор с junk – т.е. разни вещи, които би трябвало да минат за декор, но всъщност само разсейват играчите и те не знаят дали тези вещи не са част от играта. Декор е всичко, което е в стаята, но е трайно прикрепено и не може да бъде изнесено от нея. В случай, че бюджетът ви не достига за всичко това, обмислете варианта да закупите готова ескейп стая.

За да бъдат играчите тотално изключени от външния свят, помислете как да използвате специални ефекти, които да създадат желаната атмосфера. Може да вкарате изкуствен дим в стаята, да си играете със звука и светлината. Друга интересна идея, е да дегизирате персонала си и да направите лобито си тематично.


ОРИГИНАЛНИ ЗАГАДКИ

Оригиналността е най-важното нещо, което ще задържи стаята ви на пазара. Недейте да копирате това, което сте видели. Опитайте се да създадете нещо различно. Никой не иска да гледа един и същи филм повторно и затова ескейп стаите трябва да се развиват. Избягвайте популярни и банални техники за затрудняване на играчите като например твърде добре скрити предмети; много катинари; излишни и заблуждаващи предмети; твърде тъмна обстановка. Гостите ви имат 1 час и колкото повече загадки им дадете, толкова по-добре.

Опитните играчи трудно се впечатляват. За да отвърнат на тези високи изисквания, escape-разработчиците използват все по-напреднали и ефектни технологии. Дори да нямате възможност да направите стаята си много технологична, това не е проблем. Важното е да е фън! Загадките трябва да са разнообразни и да поставят различни предизвикателства пред играчите. Да изискват различни качества и да активират различни мозъчни центрове, защото хората са различни и мислят по различен начин.