Как да се справим с персонала?

Преди да преминете към избора на персонал и дори изобщо преди да стартирате ескейп стая, следва да помислите дали самите вие сте подходящи за управлението на такъв бизнес.

Има едно нещо, което може да унищожи и най-невероятната стая. Това е лошото обслужване. Ако вашият персонал е неадекватен или се отнася по неподходящ начин с клиентите, това веднага ще се отрази в календара ви. За да избегнете такова развитие, вие трябва да имате някакви базови познания по управление на човешките ресурси, които не само да ви помогнат да изберете най-подходящите кандидати, но и да ги задържите.  Ето някои основни положения, с които ни било добре да се съобразите:

Търсете най-добрите

Не е достатъчно вашите хора просто да изглеждат адекватни. За оперирането на една ескейп стая ви трябват най-способните хора. Не се изискват специални способности, но се изискват почти всички основни способности: съобразителност; учтивост; сръчност; комуникативност; чувство за хумор; ведър характер и т.н. Такива хора са чудесна инвестиция. Всъщност, повечето от клиентите ви биха се върнали да изиграят втората и третата ви стая, ако в първата са получили отлично обслужване от способен човек. Трябват ви служители, които са постоянни. Но как да ги разпознаете? Има различни признаци. Може да погледнете биографията им – дали често са си сменяли работата или са се задържали? Да ги попитате кога за последен път са сменяли ринг-тона на телефона си. На своите презентации, Стив Джобс е носил през целия си живот една и съща марка дрехи и обувки – това би трябвало да означава нещо...Такъв тип хора ви трябват. Които харесват стабилността и са постоянни. Това е така, защото при оперирането на ескейп стаите има много, много, МНОГО тънкости. Въпреки това,

 

...Опитът с клиенти е по-важен от опита в ескейп стаи

Escape стаите са нещо ново, така че едва ли има специалисти в оперирането им. Но дори да е така, опитът не би трябвало да е решаващ. Също така, това че някой се кефи на бизнеса със стаите не е достатъчно. Не се подлъгвайте. Трябва ви гостоприемен, приветлив и отзивчив човек, който да може да обяснява добре. Да говори ясно и разбираемо. Може да изпитате кандидатите като ги помолите да ви научат на нещо - да ви обяснят нещо, което те знаят, а вие евентуално не знаете. В крайна сметка, това ще бъде една голяма част от работата им. И не е нещо, което се учи. Ако човек до 18-тата си година не се е научил да обяснява ясно и да разказва интересно, значи никога няма да се научи. Това е даденост.Има хора, които са родени разказвачи - търсете такива.

Много е важно операторът да знае как да реагира и да действа адекватно в случай, че отборът не се справя със загадките. Той трябва да усеща хората. Имайте предвид, че да се наблюдава една и съща игра макар и с различни хора, е отегчително. В един момент, вашият оператор ще „знае” какво става в главите на играчите, ще може да следи мисълта им на база реакциите им, техни кратки реплики и дори от израженията на лицата им. Но това ще се случи само и единствено, ако операторът е наблюдавал достатъчен брой игри. Което е... отегчително.


Изтъкнете позитивите

Операторът ви трябва да притежава и някои задължителни качества: да има подход към хората; да владее английски език, да бъде съобразителен,  социално интелигентен и дружелюбен. Той трябва да може да създаде на играчите настроение за игра – т.е. трябва да бъде заразителен, а не апатичен. Такива хора обикновено нямат проблеми с намирането на работа. Напротив, вероятно ги искат на много места.

Затова, вие може да споменете защо работата при вас би била приятна за кандидата: например, защото е свързана със забавление. Забелязали ли сте как едни и същи хора ви изглеждат много по-добри хора, когато сте на море с тях, отколкото когато ги виждате през делниците, след работа? Не е същото да работиш с клиенти, които са на работа и с клиенти, които се забавляват в свободното си време. Второто е много по-приятно, защото хората не идват при вас с проблем, а с добро настроение. А още по-добре ще се чувстват когато излязат от стаята.

Оставете добрите кандидати да изиграят вашата escape стая. Така те ще имат възможност да видят за какво става въпрос. Ще разберат на какво са подложени клиентите, какво им се случва в главите и какво преживяват. Ще разберат, че тази работа наистина е интересна. Вие също ще можете да ги опознаете по-добре, наблюдавайки играта им.

Търсейки работа, хората търсят развитие, каквото ескейп руум жанра сякаш не предлага. Всъщност не е така. Някои хора успяват да направят ескейп стаи съвсем сами. И точно когато стаите им са готови, те откриват че имат нужда от партньори. Да, този бизнес е за екипи.


Изтъкнете липсата на пълна заетост.

Пълният работен ден не е изискване. Escape room игрите отнемат около час-два. През деня вероятно няма да имате много групи. Затова и няма да имате нужда от оператор на пълен работен ден. По-скоро ще имате нужда от хора в часовете след работа, в почивните дни и по някои празници. Лятото е мъртъв сезон за escape стаите.

Опитайте се да намерите подходящ човек, който живее наблизо и с който може да се договорите за ненормиран работен ден. Студентите са подходящи в това отношение, тъй като имат лекции главно сутрин. Може да уговорите фиксирано възнаграждение за Х часа през месеца и второ фиксирано възнаграждение – за всеки допълнителен час. Посъветвайте се с юристите си дали не може да сключвате и граждански договори с операторите си.

Ако решите да наемете на работа млади хора (което е за предпочитане), много е вероятно те да са на „ти” с технологиите. Може да сте сигурни, че начинът по който работи стаята ще им се види невероятно интересен и ще искат „да я разберат”. Може би не е трудно да им обясните всичко за 1 седмица, но не се надявайте нормален човек да запомни и осмисли всичко, което му казвате. Служителите ви трябва да се чувстват спокойни и уверени, че знаят какво трябва да направят във всяка една ситуация. А ситуации ще има в изобилие. Хората се чувстват много по-спокойни и уверени ако знаят, че в тях е вложено време. В тази връзка, да направите една добра тренировка за операторите си не е чак толкова сложно. Трябва да им обясните всичко за помещенията, администрацията, техническата част, вкл. ресета на стаята и най-важното: какъв е правилния подход към гостите.


Тийм билдинги

Стаите на конкурентите ви са перфектното място да се сработите с персонала си. В същото време е и възможност да ги запознаете с другите готини хора в бизнеса. HR-агенциите организират тийм билдинги в ескейп стаи – вие знаете това. Така те преценяват добре персонала си и разбират кой къде е силен и къде не:

-    на кого от служителите се отдава да решава сложни проблеми;
-    кой е съобразителен и кой – наблюдателен;
-    кой работи добре в екип и кой е лидер;
-    кой търси различни подходи и мисли "out of the box";
-    кой е последователен и методичен;
-    кой е хладнокръвен и кой е склонен да приема нещата твърде насериозно;

Не на последно място - кой как приема победата или загубата. Това са ценни наблюдения за всеки един човек, който ръководи екип. Защо да не бъдат и за вас? След играта обсъдете с персонала си какво им е харесало и какво не. Много е вероятно, вашите хора да ви научат на нещо.


Проявявайте отношение

… Малките екипи позволяват хората да се опознаят. Бъдете позитивни в оценките си и не оставяйте нещата изцяло в ръцете на служителите си. Помагайте им дори при изпълнение на техните задължения, защото те трябва да виждат във ваше лице лидер, а не шеф. Когато се налага да бъдете строги, бъдете такива, но винаги проявявайте уважение. Опитвайте се да получите фийдбак от клиентите си за това как се е отнесъл персонала към тях.

Още за обслужването може да прочетете ТУК и ТУК.