Представяне на Escape Room

Постоянното привличане на нови клиенти е жизнено важно за развитието на escape room бизнесът, тъй като той трябва да преодолее две основни маркетингови предизвикателства, каквито не съществуват другаде, а именно:

1. Стаята не може да бъде представена. Тя не се показва. Това, което се намира вътре, е тайна.  Клиентът не може да види какво купва. Той резервира стаята на база обещание. Вярно е, че в Интернет има хиляди видеа, които се опитват да възпроизведат преживяването в една escape стая, но личното впечатление е незаменимо.

2. Играта в стаята се продава само веднъж. Никога няма да имате редовни клиенти. След като сте вложили толкова усилия и пари, за да привлечете даден клиент, след като сте го убедили да си купи проектираните от вас тайни... вие може да му продадете това изживяване само веднъж!

Колкото и да е доволен клиентът от обслужването, дизайна, качеството на загадките и историята – той ще може да играе в стаята само веднъж.  Разработчиците, които имат няколко escape стаи, могат да разчитат клиентите им да посетят другите им стаи ако са били доволни от първата стая, но не всеки бизнес се развива до такава степен. 

Но да речем, че имате само една escape стая... Единственото възможно решение на второто предизвикателство, е да правите нови стаи. Единственият начин да генерирате капитал, който да ви позволи това, е да продавате добре стаята, която вече имате. Затова, след като вече сте проектирали и направили стаята, следва една не по-малко трудна част: Маркетинга.

Да се върнем все пак на предизвикателствата. Първият проблем изобщо не е чак толкова сериозен и той има едно логично решение: Представяне на стаята чрез мини-игра. Хората обичат безплатните неща... Ако ви е останал някакъв ресурс, една от добрите маркетинг идеи е да проектирайте и направете мини версия на вашата игра или съвсем различна escape игра, която няма нищо общо с основната игра, но е кратка (10-15 минути). Вече съществуват много подвижни стаи, които разработчиците могат да местят и по този начин си осигуряват присъствие на различни фестивали и събития.

Знаейки, че продуктът ви има истинска стойност, по-добре е да рекламирате безплатната игра отколкото основната си игра, която вероятно ще се види скъпа на мого хора. Флаерите и ваучерите могат да бъдат много полезни когато става въпрос за нещо безплатно. Мини-играта ще ви позволи да проследите впечатленията на хората за стаята. Т.е. вие ще можете да прецените дали тези хора са подходящи за такъв тип забавления и дали има смисъл да промотирате пред тях основната си игра. А те ще знаят какво да очакват. Ако те решат да резервират основната ви стая, много е вероятно да доведат още приятели.

Ако направите мини-играта на мястото, където се намира основната ви стая, най-големият разход, свързан с нея ще бъдат рекламата и труда на оператора.