Как да промотираме?

След като вече сте направили необходимото, за да може да представите стаята си, вече е време да я направите популярна.

Ваучери за подарък.

Ако хората са харесали вашия escape room, много е вероятно те да искат да предложат преживяването на техни приятели или членове на семейството. Продавайки ваучери за подарък, вие ще им помогнете да го направят. Такъв подарък би се харесал на хора, които обичат свободата. Парадокс е, че точно тези хора биха се изкефили на това да бъдат заключени в стая и да намерят пътя към свободата. Това са особен тип хора, които не робуват на вещи и не държат стотици сувенири в къщите си. За рождения си ден те не искат статуетка, от която ще бършат прах. Те биха искали преживяване.

Добре е дизайнът на ваучерите да е в синхрон с темата на стаята.  Можете да промотирате ваучерите за подарък на уеб-сайтовете си, особено по време на празници. Също така, може да наемете малко място в някой шопинг мол по време на празниците, където да продавате ваучери. Подвижната escape стая може да се окаже много полезна в този случай.  Дизайнът и печатът на ваучерите за подарък не са особено скъпа екстра и колкото повече бройки поръчате, толкова по-евтино ще ви струва.


Медии

Списанията и културните справочници непрекъснато търсят нещо интересно, което да отразят на страниците си. Свържете се с журналисти, които да напишат по нещо за escape стаята. След това може да им давате нови и нови поводи да ви споменават, като например:


•    Отваряте нова стая или се местите на по-добро място;
•    Хоствате специален повод, напр. рожден ден;
•    Благотворителна дейност, в която участвате;
•    Спонсорирате спортно събитие;
•    Предлагате безплатно изживяване в мини-стая;
•    Известни личности се посетили escape стаята;


Платена онлайн реклама

Платена реклама в Google е сложно нещо. Ако нямате опит в онлайн рекламата, може би е по-добре да потърсите помощ. Има безброй начини да си похарчите парите онлайн, но малко от тях са ефективни. Освен ако не знаете точно какво правите. Онлайн рекламата, включително тази в  Google Adwords може да се окаже скъпо начинание, особено ако си нямате понятие как да подходите. Ако се доверите на професионалисти, те ще ви спестят възнаграждението си, че и отгоре.


SEO – оптимизация на търсачките

Не е нужно да се казва, че имате нужда от уеб сайт. Второ, сайтът трябва да бъде четим, т.е. да се навигира лесно и да представя вашия бранд по възможно най-добрия начин. Трето, онлайн маркетинговите стратегии са много важни, но има и друго. Всеки е чувал за SEO, но малко хора знаят какво означава. С един прост Google Search, можете да намерите безброй SEO-съвети от знайни и незнайни експерти. Ето един съвет, който ще намерите навсякъте и по отношение на който няма спор: Публикувайте ценно съдържание, което е интересно на посетителите. Това е. Ценно съдържание е всичко, което е интересно и важно. Нещо, което хората не могат да намерят другаде. За целта, вие трябва да проучите какво им е интересно, а това не е лесно. Колкото повече хора намират съдържанието на сайта ви за полезно и относимо към техните интереси, толкова повече търсачките като Гугъл ще харесват сайта ви и ще изпращат все повече и повече хора. Има достатъчно SEO специалисти,  които може да наемете. Те ще приложат  различни SEO техники и трикове, които няма нужда вие да учите и е много вероятно да се занимават и с онлайн рекламата ви. Ако наемете маркетинг професионалист, който да помогне с оптимизацията на сайта ви, вие ще трябва да му плащате. Тези възнаграждения ще бъдат различни в зависимост от географското местоположение, личността и компанията, която наемате.


TripAdvisor и Escape Room директориите

TripAdvisor е основен двигател на бранша в чужбина. За съжаление в България той не е чак такъв фактор, но присъствието ви там може да бъде много ценно, особено ако имате чуждоезична версия на играта си.
Влезте в сайта и създайте страница за стаята си. Безплатно е. Напишете зарибяващо описание на играта и качете снимка. Уверете се, че сте разрешили писането на рецензии и се опитайте да накарате колкото се може повече от вашите клиенти да влязат на уеб страницата на  TripAdvisor и да напишат няколко думи за преживяването си във вашата escape стая. Колкото по-добри са ревютата, толкова по-добре.

Имайте предвид, че колкото и здраво да работите, все пак в някакъв момент ще получите и негативни отзиви. Няма как да промените факта, че има хора, които са станали с гъза нагоре. В случай, че перманентно получавате забележки по отношение на едно определено нещо, значи е време да помислите как да го преработите.

Освен TripAdvisor, не трябва да подценявате и специализираните директории. Някои хора вече са запознати с escape room игрите и се оглеждат за тях, когато пътуват.  Уверете се, че могат да ви намерят. Посетете escape room директориите, които покриват вашия географски район и се свържете с техните администратори. Повечето онлайн escape room директории ще листнат вашата стая безплатно.


Не забравяйте туристите

Ако локацията ви предполага трафик на туристи, вие бихте могли да увеличите посещаемостта на стаята си. Някои escape room фенове дори ходят на екскурзии само за да ходят по стаи, а други включват поне една ескейп стая в програмата си. Дори туристите да не са запалени escape фенове, това не пречи да ги привлечете за един опит.

Тъй като вероятно си живете в София, Пловдив или Варна, вие е малко вероятно да сте наясно доколко усилия полага местния бизнес, за да привлича туристи. Може просто да проучите въпроса. Google-нете своя град сякаш ще го посещавате за пръв път и вижте дали той предлага нещо интересно. Посетете хотели и други популярни места, където се концентрират туристи и вижте какви брошури и листовки има там. Говорете с няколко гида и ги поразпитайте къде водят чужденците. Разхвърляйте малко печатна реклама тук-там като може да наблегнете и на туристическите гайдове и карти.

Друго, което може да направите, за да привлечете повече туристи в стаята си е да изградите партньорски отношения с туроператори. Може да опитате с някаква крос-промоция или да си направите по-специални договорки. Бъдете сигурни, че тези компании няма да ви гледат странно ако се свържете с тях – те знаят за какво става въпрос. Имайте предвид, че в качеството си на медиатори, те следва да получават някаква комисионна и колкото по-голяма е тя, толкова по-силен стимул ще имат да промотират escape стаята.