Мога ли да купя ескейп стая, вместо да правя нова?

Ако сте решили да започнете ескейп руум бизнес, вероятно бихте си задали няколко логични въпроса: имам ли достатъчно пари?; а мога ли да се справя?; а не е ли вече късно?... Това са логични въпроси и е много вероятно да стигнете до извода, че едно такова начинание е рисково. Крадитът със сигурност не е добър вариант (освен ако не изпитвате нездравословна любов към банките и желание да им дадете печалбата си), а спестените средства може би не е добре да се влагат в един толкова динамичен и непредсказуем бизнес като ескейп стаите.

Много е възможно обаче да си дадете противоречиви отговори: да прецените, че моментът е подходящ и имате необходимите умения, но нямате достатъчно пари. Или пък имате пари, но не знаете дали имате уменията. Тогава пред вас има един прост вариант - да закупите ескейп стая. Да, на пазара има достатъчно стаи, цели загадки се продават готови, можете да направите покупката заедно с уеб-сайта на стаята, а дори и с рекламните й материали. Дори в крайна сметка да не стигнете до сделка, не пречи да разгледате менюто. Така ще можете да добиете преки впечатления за това какво е качеството на стаите, на които се е наложило да излязат от пазара. И в случай, че решите че можете да се справите по-добре, вероятно няма да е лоша идея да действате сами.

Когато става въпрос за закупуване на готова ескейп стая или отделни загадки, следва да имате предвид, че стаите, които се продават, не са непременно лоши стаи. Всъщност, успехът на един escape room, до голяма степен зависи от мениджмънта й и не толкова от качеството на пъзелите в нея. Когато един ескейп руум бизнес не успее да издържи в силно конкурентната среда, това в повечето случаи е резултат от лош мениджмънт, липса на маркетинг или лошо планиране.

Съвсем не е изключено да установите, че на пазара се продават стаи, които са много добре направени, загадките им са логични и интересни, декорът е професионално изработен, достатъчно високи технологии са вложени в направата на пъзелите. Във форума ни може да разгледате наличните оферти за продажба на escape room загадки и оферти за продажба на Escape Rooms. Тогава, вие може да решите, че няма да се справите по-добре от разработчиците с изработката на самата стая. Но в същото време, не е изключено да установите, че тези разработчици не притежават други качества за управление на стаята, които пък вие имате - мениджмънт, намиране на клиенти, маркетинг, реклама. В този случай, по-добрата идея е просто да закупите стаята или загадките и да направите договорка с разработчиците да помогнат с инсталацията и след това да участват в поддръжката на загадките.

Управлението на една ескейп стая изисква много качества. Едни са нужни, за да направиш стаята, а други - за нейния мениджмънт. Повечето от успешните ескейп стаи са са направени и се водят от над 4 човека, като всеки отговаря за определена дейност, в която той е специалист. Добрият мениджмънт отнема много повече време и пак може да се окаже недостатъчен, особено ако моментът не е подходящ. Липсата на правилен подход към клиента също може да стане причина за отлив на посетители. Изработката и монтажът на загадките е работа, която съвсем не е за всеки - необходима е не само сръчност, но и специални знания (обикновено в няколко области, когато загадките са комплексни).

В случай, че искате да направите покупка на ескейп стая или загадки за такава, можете да се свържете с нас, за да ви насочим и помогнем при избора.